In 2024 vervalt de stemplicht voor de lokale verkiezingen. Experten wijzen er evenwel op dat de afschaffing van de opkomstplicht ervoor kan zorgen dat bepaalde bevolkingsgroepen proportioneel minder zullen gaan stemmen. Ook de doelgroep personen met een beperking behoort tot deze groep.
Daarom zetten we samen met Onze Nieuwe Toekomst onze schouders onder een campagne om deze doelgroep te sensibiliseren rond het belang van te stemmen. Onder de noemer: “Een STEM voor een inclusieve en toegankelijke gemeente.” willen we mensen met een handicap en hun omgeving oproepen om hun stem te laten tellen.
Gesprekstafels lokale verkiezingen
Wat? Waarover gaat het?
Met de gesprekstafels lokale verkiezingen gaan we - letterlijk - rond de tafel zitten om te spreken over lokale politiek en de verkiezingen op 13 oktober 2024. Eerst en vooral zijn de gesprekstafels een veilige plek om in dialoog te gaan met elkaar, vragen te stellen en jouw eigen mening te delen. Aan de hand van verschillende vragen openen we het gesprek over lokale verkiezingsthema's en informeren we de deelnemers over het stemproces. We maken ook de drempels die de deelnemers ervaren bespreekbaar.
Waarom?
Burgers met een beperking gebruiken minder vaak hun stem bij de verkiezingen. Er worden verschillende oorzaken voor gegeven zoals: het ontbreken van degelijke en toegankelijke informatie, weinig interesse in politiek (gelijklopend met de rest van de bevolking) en stress rond de verkiezingsdag. Nu de stemplicht wegvalt voor de lokale verkiezingen is het meer dan ooit belangrijk dat burgers met een beperking hun stem uitbrengen voor een inclusieve gemeente. Deze workshop draagt bij aan een gepaste ondersteuning en een goede voorbereiding op verkiezingsdag.
Voor wie?
De workshop richt zich specifiek op mensen met een beperking maar staat open voor iedereen. Deelnemers hoeven niets mee te brengen en voorkennis over politiek is absoluut niet nodig.
De workshops zijn fysiek en verstandelijk toegankelijk.
De deelname is gratis
Wanneer: Tussen 14 juli tot 11 oktober 2024 overdag of in de avond.
Duur: Ongeveer 1 uur en 30 minuten
Al onze gesprekstafels zijn reeds volzet.
Infobrochure voor lokale politici: hoe bereik je personen met een beperking in je kiescampagne?
Als lokale politicus heeft u de unieke kans om het leven van al uw medeburgers te verbeteren, inclusief degenen met een handicap of beperking. Te vaak blijven deze burgers echter onzichtbaar in de politieke campagnes, ondanks dat zij een belangrijke en diverse groep vormen in onze samenleving.
Onderstaande brochure roept u op om uw campagne te verrijken door ook personen met een handicap te betrekken, hen te beluisteren en hun behoeften serieus te nemen. Door iedereen een stem te geven, bouwt u niet alleen aan een sterkere achterban, maar ook aan een samenleving waarin iedereen zich erkend en vertegenwoordigd voelt. Samen kunnen we zorgen dat niemand aan de zijlijn staat.
Affiche en stickers
Om zo veel mogelijk mensen met een beperking te overtuigen om te gaan stemmen op 13 oktober voorzien we ook affiches en stickers.
Deze worden uitgedeeld tijdens de gesprekstafels en via de post verspreid naar alle voorzieningen in Vlaanderen. Ook mensen die zelf de affiches en stickers willen verspreiden, konden via de post een pakketje ontvangen.
Algemene informatie over de campagne
We zetten in op 2 acties:
- burgers met een handicap sterker maken in het opeisen van hun rechten door hen op een toegankelijke manier in te lichten over het democratisch proces. Hiervoor maar organiseren we ook ontmoetingsmomenten rond dit thema voor de doelgroep en verspreiden we via onze sociale media vlogs van ambassadeurs met de oproep om te gaan stemmen op 13 oktober.
- inclusieve en toegankelijke communicatietools ontwikkelen die lokale politici kunnen gebruiken om hun boodschap op een begrijpelijke manier over te brengen, met daarbij ook correcte informatie rond de doelgroep. Daarnaast willen we ook de nadruk leggen op het belang om voor deze doelgroep een toegankelijk en inclusief beleid uit te werken.
Onze “Ambassadeurs voor Inclusie” zijn in de campagne een rolmodel voor personen met een beperking en zijn ook de spreekbuis naar lokale beleidsmakers.
Allemaal politiek
2024 is een belangrijk verkiezingsjaar. Een jaar waarin we als burgers onze stem laten horen over hoe we onze samenleving willen inrichten.
Maar ook buiten het stemhokje hebben we elk apart en allemaal samen invloed op de wereld rondom ons. Socius, het steunpunt voor sociaal-cultureel werk, toont de komende maanden dat iedereen op zijn, haar of hun manier de samenleving mee vormgeeft en zorgt voor maatschappelijke verandering. Elke dag opnieuw.
De campagne ‘Allemaal politiek’ zet tientallen praktijken, sociaal-cultureel werkers en activisten in de kijker via video’s, podcasts, dagboeken en reportages. Ook ambassadeur voor inclusie Stijn Vandamme vlogt voor 'allemaal politiek' en brengt enkele andere ambassadeurs in beeld die zich inzetten rond lokaal inclusief beleid. De video's van Stijn kan je hier bekijken.